Vianočná zbierka 2019

Tiež už premýšľate nad vianočnými darčekmi? Alebo patríte medzi tých, ktorí sa chcú vyhnúť predvianočne preplneným obchodným centrám a zabezpečujú už teraz čo potrebujú? Tiež si už pomaly spisujete zoznam, čo všetko potrebujete pre svoju rodinu kúpiť, aby ste mohli mať na stole štedrovečerné dobroty? Ak áno, zbystrite, možno budete potrebovať na vianočnom zozname jednu voľnú kolonku.

Aj tento rok sa DHZ Lemešany pod heslom: „Bohu na slávu a blížnym na pomoc“ rozhodol urobiť niekoľkým rodinám štedrovečerný stôl o niečo „bohatší“, či skôr „menej chudobnejší“. Nech sa hráme so slovíčkami ako chceme, faktom je, že v našom okolí je mnoho rodín, ktoré nad vianočnými nákupmi nepremýšľajú, ani teraz a ani počas „zlatej nedele“. Riešia totiž existenčné problémy. Riešia to, či vôbec budú mať štedrovečerný stôl, či budú mať čo jesť. Úprimne, neviem si predstaviť pocity mamy, ktorá musí povedať svojej dcérke, že nemôže ísť na mikulášske vystúpenie so spolužiakmi, lebo nemá na zaplatenie mikulášskeho balíčka, či mame, ktorá vie, že nenaplní synovu túžbu po peknom vianočnom stromčeku. Povzbudené minulým rokom, kedy sme naozaj (ne)čakali toľko lásky a obety, ktorú ste venovali na pomoc týraným ženám, sme sa rozhodli, že ideme do toho aj tento rok. Prvou adventnou nedeľou spúšťame potravinovú zbierku pre rodiny, ktoré sa ocitli v núdzi, nie vlastnou vinou. Tento rok sme sa rozhodli vyzbierané trvanlivé potraviny a drogériu darovať organizácii Maják nádeje, o.z., ktorá všetky darované veci rozdelí medzi rodiny, ktoré sprevádza v ich neľahkom osude.

Áno, každý si môže povedať, že sám mám hlboko do peňaženky, sám otáčam, každé euro. Mne osobne je v takýchto chvíľach vždy inšpiráciou príbeh z Biblie o chudobnej vdove, ktorá obetovala dve drobné mince. Pre niekoho bezcenné, pre ňu však existenčné. Tí, čo to pozorovali si mohli povedať: „čo komu pomôžu tieto drobné?“, ale ona darovala čo mohla, odobrala si z nedostatku, ktorý prežívala. Ľahko sa dáva z nadbytku, ale oveľa ťažšie z nedostatku. Avšak každý dar i úmysel je cenený a užitočný. Pevne veríme, že i tento rok sa nám s vašou pomocou podarí dopomôcť k vianočnej atmosfére v rodinách, kde to nemajú jednoduché.