Komu zbierku venujeme

Každý rok na tomto mieste uverejňujeme príbehy rodín, ktoré sú v programe Majáka nádeje. Keďže zbierku tejto organizácii venujeme už opakovanie, pribudlo i rodín, ktorým sme i našou malou časťou prispeli k trochu lepším Vianociam. Preto sme sa rozhodli tento rok uverejniť príbeh jednej z rodín, ktorej i naša minuloročná vianočná zbierka pomohla.

„Už 9 rokov žijem sama so synom. Skoro každé dva roky sa sťahujeme z podnájmu do podnájmu. Syn menil škôlky, školy a s nimi aj kamarátov. Začalo sa mi v práci dariť a tak som začala popri práci študovať na vysokej škole, ktorú by som mala tento rok dokončiť. V lete tohto roku som dostala výpoveď. Firma, v ktorej som pracovala 5 rokov, nemala na platy. Z mesiaca na mesiac sme nemali nič len výživné. Sociálne dávky a výživné nám nestačili ani na zaplatenie nájmu. Musela som riešiť dilemu, či budem mať jedlo, alebo zaplatený nájom.

Do toho prišiel začiatok školského roku. Nemala som za čo nakúpiť potreby do školy. Nemala som zaplatený nájom a nevedela som si nájsť prácu. Nemali sme a ani nemáme internet. Za pracovnými ponukami som chodila častokrát pešo aj 20 minút, aby som si ich pozrela a opísala. Zrazu už nebolo ani na zaplatenie telefónnych účtov a ani na cestovné lístky. Na úrade som našla informácie o OZ Maják a napísala im. Obdarovali nás potravinami a drogériou a aj pred Vianocami nám venovali i poukazy na nákup potravín. Som za tento Boží dar veľmi vďačná, pretože potraviny sú veľmi drahé. A pokiaľ nemáte nikoho z rodiny ako my, kto by vám pomohol, je krásne vedieť, že aj cudzím ľuďom na nás záleží.

Bude to ešte dlhé a ťažké obdobie, ale už mám prácu a to je hlavné. Prajem všetkým z kolektívu všetko dobré. Chudoba je zlá, ale horšie je, keď jej človek má čeliť sám.

Od 1. decembra mám opäť prácu. Som rada, že sme nezostali na ulici pre našu vzniknutú situáciu a že budeme môcť sviatky, síce bez darčekov a rodiny, stráviť v teple a so zásobou potravín do mojej 1. januárovej výplaty. Hneď po Vianociach nás čaká sťahovanie, platenie depozitu v ďalšom podnájme a splatenie nájmu v terajšom podnájme, zakúpenie mesačníka pre syna a splatenie všetkých dlhov.[1]

Pre pripomenutie, cieľom Majáka nádeje je pomáhať rodinám, ktoré sa ocitli v sociálnej núdzi nie vlastnou vinou. Sprevádzajú tieto rodiny – nielen finančnou a potravinovou pomocou, ale aj hľadaním riešení a ponukou vzdelávacích programov, formáciou detí… Pomáhajú týmto rodinám postaviť sa na vlastné nohy.

Ďakujeme, že vám aj tento rok sa stávate pre konkrétne rodiny anjelmi…

Zdroj: 1. Maják nádeje (rodina č. 5)

Foto: pxhere.com