Ste anjelmi pre iných

Ďakujeme, z úprimného srdca, že ste nás v tom nenechali samých, a stali ste sa aj vy anjelmi pre iných. Vďaka, že ste prijali našu výzvu a urobili ste krajšie Vianoce i niekoľko nasledujúcich mesiacov rodinám, ktoré to v živote nemajú jednoduché. Tohtoročná zbierka bola plná očakávaní, lockdown i nepriaznivá spoločenská situácia spočiatku ukazovala, že neprežívame obdobie, ktoré je naklonené charite. Doslova posledné dni, nás však nečakane prekvapili. Stalo sa niečo úžasné, pretože za pár dní sa do zbierky zapojilo viac ako 70 ľudí a spoločne sme vyzbierali približne 900 kíl potravín a drogérie! Ak by iba nákup jedného „anjela“ pomohol jednej rodine, tak sme spoločne dokázali veľkú vec a skrášlili sme Vianoce 70 konkrétnym rodinám. Všetky vaše príspevky sú už odovzdané a musíme povedať, že sme Majáku nádeje naplnili sklad „až po okraj“ – samozrejme iba na pár hodín, pretože vaša pomoc, bola hneď distribuovaná rodinám, ktoré majú v starostlivosti. 

Veľká vďaka patrí Vám a zároveň aj za Vás, za to, že ste sa s nami spojili a dokázali ste darovať neznámym. Veľmi si ceníme i to, že sa každým rokom pýtate, čo je potrebné, čo chýba najviac, že reflektujete aktuálne potreby. Poďakovanie patrí aj duchovným otcom v Lemešanoch a Obišovciach, že našu výzvu každým rokom prijímajú tiež a pomáhajú nám. Osobitne ďakujem i nášmu organizačnému tímu z DHZ Lemešany, že do tejto výzvy vždy ide naplno, i keď vedia čo všetko to obnáša.

Ak si však spomínate, na začiatku adventu sme vyhlásili výzvy dve. Tú jednu, byť anjelmi pre núdznych, sme veľmi hmatateľne splnili a odovzdali, ale čo tá druhá, byť anjelmi vo svojej rodine? Verím, že sa vám to počas adventu darilo a keby aj nie, ešte stále je čas venovať sa naším najbližším, všímať si ich potreby a napĺňať ich. Ak neviete ako na to alebo sa cítite unavení či vyčerpaní a máte pocit, že nemáte z čoho dávať, inšpirujte sa slovami otca arcibiskupa:

„Jeden chudobný človek sa pýtal Pána Boha, prečo je taký chudobný. Boh mu odpovedal, že preto, lebo nič nedáva. Chudobný sa nahnevane opýtal, čo má dávať keď nič nemá. A Boh mu odvetil: „Máš päť veľkých pokladov, o ktoré sa môžeš podeliť s inými. Prvým je tvoja tvár. Úsmev, ktorým sa môžeš s druhými podeliť, nestojí nič má prekvapujúci účinok. Druhým pokladom sú tvoje oči, môžeš pozerať na blízkych pohľadom lásky a oni budú šťastní. Máš tiež ústa, ktorými sa môžeš prihovárať milými slovami a šíriť okolo seba dobrú náladu a radosť. Potom máš aj srdce, môžeš dopriať ľuďom okolo teba pocítiť, že ti na nich záleží. Posledným darom je tvoje telo, môžeš ním urobiť veľa dobrého, pohladiť, objať, pomáhať tým, ktorí to potrebujú, nie len peniazmi a darmi, ale aj dobrý skutok dokáže uzdraviť to, čo je zranené. Vidíš? Si boháč a ani o tom nevieš.“

A to Vám, priatelia, z celého srdca prajem nielen cez Vianoce, ale po celý rok. Byť anjelom, ktorý má tieto dary pre svojich najmilších doma, i keď to nie je vždy jednoduché, ale zároveň i mať takých anjelov okolo seba, ktorí sa s Vami o tieto bohatstvá podelia.

Požehnané Vianoce za kolektív DHZ Lemešany praje Dominika Angelovičová

Za 18 dní sme vyzbierali približne tonu potravín! V číslach je to približne:

mortadela, mäsové konzervy
kečup+horčica
konzerva ryba+pretlak
zelenina v konzerve
paštéty
strukoviny
prášok na pranie
nutela+detská výživa
ryža
domáce zaváraniny
olej
mlieko
džús
soľ
cukor
jar
čistiace prostriedky
aviváž
med
voda
cestoviny
káva+čaj
plienky
vlhčené utierky
krupica
sprchovacie gély, šampóny, mydlá
granko
deodoranty, voňavky
hygiena (servítky, toaletný…)
puding, koreniny
mak, kokos
piškóty
sladkosti
zubné pasty, kefky
cereálie
sušené ovocie
bobaľky
kyslá kapusta

SPOLU

12.3 kg
12.9 kg
13.6 kg
10.5 kg
14.1 kg
21.7 kg
115 kg
15.6 kg
57.4 kg
50.5 kg
52.8 kg
48.8 kg
30.5 kg
26.1 kg
30.6 kg
30.9 kg
14.4 kg
12.6 kg
13.4 kg
23.6 kg
71.2 kg
16.8 kg
10.4 kg
8.5 kg
4.3 kg
37.8 kg
4.2 kg
12 kg
48.2 kg
14.6 kg
6.6 kg
7 kg
27.6 kg
4.7 kg
9.4 kg
3.5 kg
2 kg
0.7 kg

896.8 kg

Fotoalbum:

Čo o nás a našej zbierke napísali, si môžete prečítať na stránke majáka nádeje, či Košice Dnes.