Postavili sme kaplnku v ETC tábore

Dnes sme opätovne účastní na službe v ETC dočasnom núdzovom tábore v Humennom, ktoré poskytuje ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny.

Okrem zabezpečenia základných potrieb sa v ňom hasiči a dobrovoľníci starajú aj o tzv. psychosociálnu pomoc, ktorá sa skladá z praktickej pomoci, sociálnej podpory, psychologickej podpory a tiež duchovnej podpory utečencom. Ako dobrovoľní hasiči z Lemešian sme sa už viackrát zúčastnili služieb v tomto tábore, kde sme okrem praktických potrieb veľmi silne vnímali aj potrebu psychosociálnej opory utečencom.

V rámci svojich možností sme sa ju snažili napĺňať aspoň hrou s deťmi, či nepatrnými no tak potrebnými rozhovormi pri vydávaní stravy. Ani nevieme, ako podstatná je ‚small talk‘, teda prehodenie pár slov vyjadrujúcich záujem o druhého človeka.

Baštecká (2009) uvádza, že psychosociálna pomoc má byť terénnou, proaktívnou, tímovou, medziodborovou, medzirezortnou. V duchu tejto teórie sme sa rozhodli reagovať aj na duchovné potreby utečencov ale i pomáhajúcich a v spolupráci s vedením ETC, Ministerstva vnútra, Ordinariátom ozbrojených síl a Ozbrojených zborov, kaplánom pplk. PaedDr. Pavlom Mikolášom, sme sa rozhodli vybudovať kaplnku priamo v stanovom mestečku.

Priniesli sme kríž, obraz sv. Floriána, obraz Ježiša Dobrého pastiera a z nám blízkych Obišoviec sme priniesli aj obraz Panny Márie Ružencovej.

Jedným z hlavných cieľov psychosociálnej pomoci obetiam nešťastia je ich začlenenie do spoločenstva iných ľudí a následná cesta vyrovnávania sa s náročnou životnou situáciou. Veríme, že sme pomohli tento cieľ naplniť a táto provizórna kaplnka prinesie aspoň na chvíľku pocit úľavy a hľadania istoty pre trpacich, ubytovaných v tomto zariadení, ale i pomáhajúcich pracovníkov, ktorí tu neúnavne slúžia.

Dominika Angelovičová

Fotoalbum: