Vianočná zbierka 2020

Za posledné mesiace prežívame naozaj ťažké obdobie. Situácia s „koronou“ nás prinútila spomaliť, utiahnuť sa do sociálnej izolácie. Všetky aktivity sa minimalizovali, a samozrejme sa to týkalo aj nášho zboru i nás osobne.

Väčšina ľudí sa hýbe v kruhu práca/škola – domácnosť – deti – virtuálny svet – a tak dookola. Málo čo optimistické nás v tomto roku stretávalo v „reálnom“ svete, a v tom „virtuálnom“ nehovoriac. V čase, keď si máme pomáhať – zraňujeme sa, keď sa máme spojiť – rozdeľujeme sa, keď tu máme byť pre druhých – sme proti ním, keď máme byť informovaní – sme dezinformovaní…. Zmätené časy pre všetkých. Pôvodne sme sa v tomto neistom čase nechceli angažovať do žiadnych aktivít v tieni tohto zvláštneho roka. Čím viac sa však blížil advent, tým viac ľudí nás začalo kontaktovať s otázkou, či bude tento rok zbierka, že už pomaly chystajú veci, mnoho z nich to bralo ako „hotovú vec“ a pýtali sa iba na dátum. Tieto perličky optimizmu nás znova nakopli vo viere, že ľudia majú v sebe dobro, že prílišne polarizovaný virtuálny svet, nie je ten skutočný. A aj fakt, že práve v tomto náročnom období pribudlo mnoho rodín, ktorých Vianoce budú iné ako po iné roky. Nie preto, že nemôžu toľko nakupovať, že si nemôžu dať punč na vianočných trhoch a ani nie preto, že nemôžu navštíviť svojich blízkych, ale preto, že sa dostali do náročnej ekonomickej situácie. Preto, že zvažujú či nakúpiť na štedrovečerný stôl, alebo zaplatiť nájom.

Príkladov je veľa, pomoci málo. Preto sme sa rozhodli ísť do toho a opäť sa tento rok pustiť do adventnej výzvy. Výzvy, ktorá nás stále učí byť pokornými. Výzvy, kedy vás chceme požiadať o pomoc, kedy chceme inšpirovať vystúpiť z anonymity, kedy chceme sieťovať adresnú pomoc. Preto v čase od 01.12.2020 do 15.12.2020 vyhlasujeme charitatívnu zbierku v hesle Ozdobme Vianoce dobrým skutkom. Chceme vás požiadať o materiálnu pomoc (trvanlivé potraviny, drogéria) pre občianske združenie Maják nádeje, ktorý následne prerozdelí vyzbierané potraviny a drogériu rodinám v hmotnej núdzi, ktoré vo svojom programe sprevádza ich neľahkým životným obdobím.

Budeme veľmi rady, ak pri vianočných nákupoch na svoj štedrovečerný stôl budete myslieť aj na tých, ktorí budú mať Vianoce chudobnejšie. Už vopred ďakujeme za vašu pomoc, za to, že veľakrát darujete z vlastného nedostatku.

 

DHZ Lemešany