Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci schovávaš?

Tiež udržiavate tradíciu a čakali ste na svätého Mikuláša? Prežili sme Mikulášsky víkend, niekde prišiel už v piatok, niekde v sobotu, niekde to bol Mikuláš, niekde Santa. U nás na Slovensku si pripomíname v noci z 5. na 6. decembra svätého Mikuláša – biskupa. Iste mi dáte za pravdu, že v dnešnej dobe je veľmi ťažké udržať šírenie posolstva jeho života. Pod rúškom tradície sa nám častokrát natíska okázalý gýč a posolstvo biskupovej dobrosrdečnosti a nezištnosti sa vytláča silou marketingu, reklamy a snahou byť „in“.

A čo nám to vlastne svätý Mikuláš chcel zanechať? Iste všetci poznáte príbeh o troch sestrách, ktorých otec prišiel o prácu a nemal peniaze na živobytie. Pod tlakom životných okolností, boli nútené zarábať si na veno ako prostitútky. Keď sa o tom biskup Mikuláš dozvedel rozhodol sa im pomôcť. V noci dal do mešca peniaze a položil ich na okno domu, v ktorom rodina bývala. To isté urobil aj ďalšiu noc a majiteľ domu bol zvedavý, kto je ten dobrodinec. Na tretí deň si teda na Mikuláša počkal, keď dával mešec na okno a poďakoval sa mu. Mikuláš mu povedal, aby toto tajomstvo nikomu neprezradil.

Možno už menej poznáte príbehy z Mikulášovho života o tom, ako dal postaviť nemocnicu, či ako vykupoval neprávom zajatých ľudí z väzenia. Všetko to robil Mikuláš v tichosti, v tajnosti. Hoci bol biskup a vo vtedajšej spoločnosti mal určite významné spoločenské postavenie a iste, ak by bol svoju činnosť moderne povedané propagoval, mal by z toho aj „spoločenské body“. On to však nerobil. Trom sestrám pomáhal pod rúškom noci, bez svetiel reflektorov, bez potencionálnych „lajkov“ onej doby.

V DHZ Lemešany sme sa rozhodli, inšpirovaní aj skutkami svätého Mikuláša, šíriť jeho posolstvo pomáhania chudobným. Aj tento rok organizujeme vianočnú charitatívnu zbierku pre rodiny s deťmi, ktoré to v živote nemajú jednoduché. Chceme tak živiť posolstvo života svätého Mikuláša a sprostredkovať pomoc adresne, nezištne, v jednoduchosti. Tak ako biskup Mikuláš inšpiroval skutkami vo svojom živote mnohých ľudí – vrátane nás, i my chceme inšpirovať ďalej. Niekedy sú slová málo, skutky hovoria za seba a tí najmenší sa učia najmä príkladom dospelých. A tak si predstavte, vyšlo to! Naši malí hasiči sa totiž nezištne a hlavne samy od seba rozhodli podeliť sa so svojou Mikulášskou nádielkou s deťmi, ktoré si našli čižmičky ráno prázdne a tak prispeli svojím malým – veľkým skutkom do vianočnej zbierky. A my dospeláci sme na nich (a aj na vás všetkých, ktorí to cítite podobne) hrdí, že posolstvo svätého Mikuláša sa nedalo vytlačiť komerčnosťou, ale má stále svoje miesto a opodstatnenie v srdciach ľudí.

PS: Aj otec dcér z príbehu o Mikulášovi bol zvedavý, kto im pomáha a poslednú noc si ho počkal. V dnešnej dobe moderných technológií, ani čakať netreba a naše vynaliezavé deti si našli spôsob a v archíve bezpečnostnej kamery objavili to, čo malo byť ich oku skryté.

PSS: A aby sme nezabudli na nášho člena – Miky, všetko najlepšie k meninám Ti praje kolektív DHZ Lemešany.