48 hod. služba na požiarisku

Ak niekto spomenie „Malá Lodina“, tak jediné, čo nás momentálne po týchto posledných dňoch napadne, je rozsiahly požiar lesného porastu v katastri tejto obce. Požiar vypukol dňa 20.07.2022 v poobedňajších hodinách. Hasičom sa ho podarilo obkolesiť po šiestich dňoch a 28.07.2022 sa podarilo požiar lokalizovať.

Oheň zachvátil plochu s výmerou cca 51 hektárov v nadmorskej výške 806 m.n.m. Najväčšie problémy tohto požiaru boli: extrémne suché počasie, vysoké teploty, nedostupný terén, oblasť ochranných lesov (a prírodnej rezervácie), t.j.  takmer žiadna lesnícka činnosť a to, že  požiar sa šíril koreňovým systémom.

Popri profesionáloch sa tu vystriedali stovky dobrovoľných hasičov so svojou technikou. Hasilo sa prostredníctvom jazierkového systému tvoreného z oto vakov, z ktorých sa prečerpávala voda na hasenie požiaru príslušníkmi modulov pozemného hasenia lesných požiarov a prostredníctvom vrtuľníkov MV SR a MO SR.

Hasiči z dobrovoľného hasičského zboru obce Lemešany sa zúčastnili zásahu pri tomto požiari už v nedeľu 24.07.2022 na žiadosť KOS HaZZ Košice a veliteľa zásahu.

Požiar hasiči lokalizovali vo štvrtok (28.09.2022) a od piatku (29.07.2022) do nedele (31.07.2022) sme počas 48 hodinovej služby (rozdelenej na štyri 12 hodinové smeny) nepretržite vykonávali monitoring požiariska, pre prípad výskytu skrytého ohniska. Boli sme vďační, keď v piatok vo večerných hodinách prišli prvé dažďové zrážky a trvali viac-menej celý víkend.

Zároveň sme sa v nedeľu, počas našej služby, krátko pred 17:30 hod. potešili, keď veliteľ zásahu vyhlásil úplnú likvidáciu požiaru.

Fotoalbum (piatok) – nočná smena:

Fotoalbum (sobota) – denná smena: